KAMBERI: GJYKATA SERBE I JEP TË DREJTË FYERJES INSTITUCIONALE NDAJ SHQIPTARËVE

Deputeti shqiptar në Kuvendin e Serbisë, Shaip Kamberi, deklaroi se Ministri i Punëve të Brendshme të Republikës së Serbisë, Aleksandar Vulin, sot fitoi në Gjykatën e Lartë të Sërbis për përdorimin e  termit ofendues “shiptari” për shqiptarët.

Në cilësinë e shefit të Grupit Parlamentar “Lugina e Bashkuar-SDA Sanxhak”, unë kam filluar ndërmarrjen e veprimeve institucionale në nivel shtetëror dhe ndërkombëtar, shkroi Kamberi në Facebook.

Postimi i Shaip Kamberit:

GJYKATA SERBE I JEP TË DREJTË FYERJES INSTITUCIONALE NDAJ SHQIPTARËVE!

TË REAGOJNË BE, SHBA DHE VENDET E RAJONIT, NDAJ KËTIJ PRECENDETI TË RREZIKSHËM PËR MINORITETET NË BALLKAN.

Sot, Gjykata e Lartë në Beograd ka refuzuar ta shpallë fajtor Ministrin Aleksandër Vulin për diskriminim, fyerje dhe gjuhë të urrejtjes ndaj shqiptarëve. Siç dihet, ish-zëdhënësi i Mira Markoviqit dhe Ministri i sotëm i Brendshëm i Aleksandër Vuçiqit, përdor vazhdimisht terminologjinë fyese “šiptari” në vend të terminologjisë zyrtare në Serbi: “albanci”.

Duke e cilësuar padinë e Këshillit Kombëtar Shqiptar si të pabazuar, Gjykata i ka dhënë tashmë edhe fuqi juridike institucionalizimit të gjuhës së urrejtjes, mosdurimit dhe ksenofobisë ndaj shqiptarëve në përgjithësi, e atyre në Serbi në veçanti.

Kjo nuk ka ndodhur as në kohën e Sllobodan Millosheviqit!
Në cilësinë e shefit të Grupit Parlamentar “Lugina e Bashkuar-SDA Sanxhak”, unë kam filluar ndërmarrjen e veprimeve institucionale në nivel shtetëror dhe ndërkombëtar.

Ftoj autoritetet e Bashkimit Evropian, Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të vendeve të rajonit, që të reagojnë ndaj Beogradit për ta ndaluar institucionalizimin tashmë edhe juridik të gjuhës së urrejtjes ndaj minoriteteve në Serbi.

Vendimi i sotëm i Gjykatës së Lartë në Beograd është precedent tepër i rrezikshëm për minoritetet në Serbi, por edhe në tërë Ballkanin Perëndimor.

_____________________________________________________________
SRPKSI SUD PRAVNO INSTITCUCIONALIZUJE JEZIK UVREDA NAD ALBANCIMA

POTREBNE SU REAKCIJE EVROPSKE UNIJE, SAD I ZEMLJA REGIONA, ZBOG OVOG OPASNOG PRECEDENTA ZA MANJINE NA BALKANU

Danas, Viši sud u Beogradu odbio je da proglasi krivim ministra Aleksandra Vulina za diskriminaciju, uvrede i jezik mržnje prema albancima. Kao što se zna, bivši portparol Mire Marković, i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin konstantno i javno upotrebljava uvredljivi termin “šiptari” umesto zvanične terminologije u Srbiji: “Albanci”.

Ocenjujući tužbu Nacionalnog Saveta Albanaca kao neosnovanu, sud je sada dao i pravno-institucionalnu moć jeziku mržnje, netoleranciji i ksenofobiji nad albancima uopšte, posebno onima koji žive u Srbiji.

Ovako nešto nije bilo ni tokom vladavine Slobodana Miloševića.

U svojstvu šefa parlamentarne grupe Ujedinjena Dolina-SDA Sandžak ja ću upotrebiti sve pravne i institucionalne mehanizme u zemlji i pred medjunarodnom zajednicom kako bi skrenuo pažnju nad ovom opasnom pojavom.

Pozivam predstvanike EU, SAD i zemalja regiona na reakciju prema zvaničnom Beogradu kako bi se sprečio uspostavljanje jezika mržnje prema manjina u Srbiji koji, sada poprima i pravno-institucionalne konture.

Današnja presuda Višeg suda predstvalja opasan precedent za manjine ne samo u Srbiji, već celom Zapadnom Balkanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *