Gazeta gjermane shkruan për kompaninë e shqiptarit Lulzim Maliçi, ja cili është rrëfimi i tij

Shqiptarët shpesh herë kanë zënë vend në gazetat dhe mediat evropiane për veprime jo të mira.

Por, aty nuk kanë munguar edhe storiet e rralla të suksesit, shkruan Portali.info.

Kështu ka ndodhur me Lulzim Maliçin, shqiptari i cili jeton në Gjermani është me prejardhje nga Konçuli i Komunës Bujanocit dhe ka një kompani që merret me pastrim.

E përditshmja “Suddeutsche Zeitung”, i ka kushtuar një artikull Maliçit për punën që bën duke e përshkruar si njeri të zellshëm dhe shumë punëtor.

Në artikull është theksuar se si shqiptari i suksesshëm vazhdon të zgjohet në ora 4 të mëngjesit, për të vazhduar me punët e ditës e sidomos gjatë stinës së dimrit ku kanë mjaft punë me pastrimin e borës.

Është e rrallë kur kompanitë e drejtuara nga shqiptarët zënë vend në gazetat e huaja për të rrëfyer storiet e suksesit, por storiet si kjo kanë veçantinë e tyre. /PORTALI.info

Artikulli i përkthyer dhe përshtatur nga gazeta gjermane:

Nëse bie borë para se të shkojë në shtrat, Ljulijzim Malici e di se dita tjetër do të jetë shumë e gjatë sepse në ora katër të mëngjesit, do të bie zilja e tij. Kosovari është pronar i një kompanie kujdestare dhe kujdeset për disa ndërtesa rreth Marienplatz me kompaninë e tij. 52-vjeçari është me përvojë, por puna në dimër e shqetëson akoma.

“Shërbimi dimëror është i rrezikshëm, duhet të keni kujdes”, thotë ai.

As mbi veten, por mbi kalimtarët. Kudo që këmbësorët shijojnë shkëlqimin e dimrit, Malici sheh rreziqe të mundshme që fshihen. Akulli e bora e rrëshqitshme në trotuare, eliminimi i tyre nuk është një veprim altruist – pasi që Malici të ketë pranuar një urdhër për një shtëpi, ai është gjithashtu përgjegjës në rast aksidentesh. Deri më tani, nuk ka pasur probleme në karrierën e tij, por njeriu i zënë nuk dëshiron ta lerë atë të vijë deri tek ajo.

Puna për Malicin dhe ekipin e tij fillon në orën pesë. Atëherë të gjithë e dinë se çfarë të bëjnë: dëborë lopatë, shpërndaj zhavorr, borë të pastër nga çatitë, akulli e të tjera pa pushim. Përveç kësaj, ekziston edhe puna tjetër e ditës, pastrimi i koshave të plehrave, riparimi i ngrohjes, zëvendësimi i llambave dhe shumë telefonata në mes.

“Kur bie borë, unë marr 60 telefonata në ditë dhe më pyesin nëse kam kapacitet.”

Por kujdestari me përvojë është i kujdesshëm. Ai zakonisht refuzon pyetjet që kanë të bëjnë vetëm me shërbimet e dimrit.

“Nëse merrni një shërbim dimëror, duhet të jeni gati shtatë ditë në javë, 24 orë në ditë.” Kur Ljulijzim Malici flet për punën e tij, ai duket krenar. Në Kosovë ka studiuar për bujqësi në Universitetin e Prishtinës. Pastaj erdhi lufta. Në vitin 1998 ai erdhi në Gjermani, duke pastruar fillimisht shkallët dhe zyrat. Me kalimin e viteve ai punoi në rrugën e tij dhe themeloi kompaninë e tij në 2008. Që atëherë ai ka qenë i pari që ka ardhur dhe i fundit që ka shkuar çdo ditë. Nuk e shqetëson. “Unë kurrë nuk ndalem”, thotë ai me një buzëqeshje të fortë në fytyrë. Ai e sheh veten të përgatitur për fillimin e ardhshëm të dimrit. Ai porositi disa paleta me kripë dhe zhavorr dhe i kishte në magazinë. Ai gjithashtu kontrollon aplikacionin e motit në celularin e tij disa herë në ditë. “Kur të vijë dëbora tjetër, ne do të jemi gati”, thotë ai me besim.

Sidoqoftë, ai është i lumtur kur shërbimi dimëror ka mbaruar. “Një lëndinë mund të presë një ditë, por bora nuk pret”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *